YEŞİL SERTİFİKA YERLEŞME
Yeşil yerleşmeler, çevre dostu yapıların yaygın olarak kullanıldığı ve sürdürülebilirlik politikalarının temelden edinildiği büyük özgürlük alanlarıdır. Bu tür yerleşimlerde, insan ölçeğinde yapılar ve mahalle ilişkileri düzenlidir. Binalar, enerji tüketiminin azami tasarrufu için tasarlanır ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılır. Ayrıca su tasarrufu sağlayan sistemler kullanılır ve atık yönetimi sürdürülebilir bir şekilde devam eder. Bu alanlar ile doğal kaynakların korunmasının sağlanması ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunulması amaçlanır.
Sürdürülebilir yaşam, günümüzde giderek daha fazla önem kazanan bir olgudur. İklim değişikliği, hava kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesi gibi sorunlar, insanları daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı arayışına yönlendirmektedir. Bu nedenle, yeşil yerleşmelerin yükselişi kaçınılmaz bir trend haline gelmiştir.
Yeşil yerleşmelerin bazı zorluklarıyla karşılaşılabilir. Öncelikle mevcut yerleşmelerin sürdürülebilir hale getirilmesi ve çevre dostu kullanımı kolay değildir. Bu nedenle toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitimi önemlidir. Hükümetler ve yerel yönetimler, yerleşim düzeni ve politikalarıyla (teşvik ve destek) sürdürülebilir yaşamın desteklenmesini sağlamalıdır.
Kentsel Tasarımcı- Peyzaj Mimarı olan ve yeşil sertifika uzmanlığı (YESU) belgesi bulunan 25 yıllık saha deneyimine sahip birim yöneticisi ile yeşil yerleşme danışmanlığı ve uzmanlığı hizmetlerimiz için bize ulaşabilirsiniz.
NELER YAPIYORUZ
Kılavuzun zorunlu noktalarını keşfetmenizi sağlıyoruz.
Mevcut yerleşmeler için en az bir binanın YeS-TR sisteminden yeşil sertifikalı olmasını zorunlu kılan ulusal yeşil yerleşme değerlendirme kılavuzu, Yeni yerleşmeler için ise yapılacak olan tüm binaların yeşil bina sertifika sistemi altında derecelendirmesi yapılmış ve YeS-TR sisteminden taslak yeşil sertifika almış olması beklenmektedir.
NELER YAPIYORUZ
Kılavuzun içerdiği 6 ana modül hakkında detaylı bilgilendirme yaparak mevcut durumuzu raporlamanızı sağlıyoruz.
Ulusal yeşil yerleşme değerlendirme kılavuzu, 6 ana modül, 21 ana tema ve 74 Kriter ile tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır. Bunlar;
Bölgesel ve Yakın Çevre Profili (BOL) Modülü: 2 ana tema, 5 Kriter ve tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
• Sürdürülebilir Arazi Kullanımı, Ekoloji ve Afet Yönetimi (AKE) Modülü: 5 ana tema, 14 Kriter ve tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
• Ulaşım ve Hareketlilik (UHA) Modülü: 4 ana tema, 21 Kriter ve tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
• Kentsel Tasarım (KET) Modülü: 6 ana tema, 20 Kriter ve tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
• Sosyal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik (SES) Modülü: 2 ana tema, 11 Kriter ve tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
• İnovasyon Yerleşme (INO) Modülü: 2 ana tema, 3 Kriter ve tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
NELER YAPIYORUZ
Yeşil sertifika uzmanı (YESU) danışmanlığı hizmeti veriyoruz.
Her biri farklı meslek sahibi olan uzman kadromuz ile multidisipliner çalışma gerektiren yeşil yerleşme sertifika uzmanlığı hizmeti vermekteyiz.
NELER YAPIYORUZ
Kılavuzun içerdiği zorunlu kriterlerin mevcut yerleşmenize uygunluğunu belirliyoruz.
Ulusal Yeşil Yerleşme Değerlendirme kılavuzu, 9 zorunlu kriter, 2 zorunlu/puanlı kriter içermektedir. Bunlar;
Bölgesel ve Yakın Çevre Profili (BOL) modülü için 3 zorunlu kriter mevcuttur.
BOL 01 K1 Proje Alanının Sınırının Belirlenmesi,
BOL 01 K2 Proje Alanının Bölge ve Yakın Çevresi İçinde Değerlendirilmesi,
BOL 01 K3 Proje Alanının Planlama Kademelenmesi İçindeki Yerinin Değerlendirilmesi,
Sürdürülebilir Arazi Kullanımı, Ekoloji ve Afet Yönetimi (AKE) modülü için 3 zorunlu kriter mevcuttur.
AKE 01 K1 Projenin içinde yer aldığı alana/bölgeye ait ‘Üst Ölçekli Doğal, Tarihi ve Kültürel Çevre Koruma Kararları Raporu’nun hazırlanmış olması,
AKE 02 K1 Proje alanına ait ‘Yerleşime Uygunluk Etüdü ve Değerlendirme Raporu’nun hazırlanmış olması,
AKE 02 K2 Proje alanına ait ‘Sürdürülebilir Arazi Etüdü ve Değerlendirme Raporu’nun hazırlanmış olması,
Ulaşım ve Hareketlilik (UHA) modülü için 2 zorunlu kriter, 2 zorunlu/puanlı kriter mevcuttur.
UHA 01 K1 Mevcut ve öneri fonksiyonları ve erişim mesafelerini içeren raporun hazırlanmış olması,
UHA 01 K2 Zorunlu/Puanlı: Çevreye duyarlı farklı ulaşım sistemlerinin hizmet verdiği ve erişilebilirliği yüksek alanların tercih edilmesi,
UHA 02 K1 Kentsel altyapının toplu taşıma ile uygunluğunun sağlanması ve kolaylığının /verimliliğinin artırılması için stratejilerin geliştirilmesi,
UHA 03 K1 Zorunlu/Puanlı: Ulaşım/Seyahat mesafelerinin ve seyahat sürelerinin azaltılmasına ilişkin ulaşım kalitesi raporunun hazırlanması,
Kentsel Tasarım (KET) modülü için 1 zorunlu/puanlı kriter mevcuttur.
KET 05 K2 Zorunlu/Puanlı: Alandaki yapıların yeşil bina sertifikası almış olması (Yeni yerleşme zorunlu, mevcut yerleşme zorunlu/puanlı),
Sosyal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik (SES) modülü, zorunlu kriter içermemektedir.
İnovasyon Yerleşme (INO) modülü, tüm yenilikçi ya da iyileştirici uygulamaların teşvik edilmesini amaçlamaktadır zorunlu bir modül değildir ve ağırlıklı kredi sistemine katkısı bulunmamaktadır.