Haber Tarihi: 29.07.2024
Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğine İlişkin Genelge ile desteklerin uygulanmasına ilişkin başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine yönelik usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yeşil Mutabakata Uyum Projesi desteği kapsamında şirketlerin ihtiyaç analizine yönelik mevcut durum analizi ile sürdürülebilirlik yol haritasının oluşturulması (Faz 1), sürdürülebilirlik yol haritasında belirtilen projelere yönelik uygulama danışmanlığı (Faz 2) ve proje çıktılarının izlenmesi ve doğrulanması (Faz 3) aşamalarından oluşan program olarak Responsible® Programı tanımlanmıştır. Responsible® Programına; cari yıldan önceki son üç takvim yılında toplam 300.000 ABD Doları ve üzeri ihracat yapan imalatçı ve ihracatçı şirketler, portalda yer alan başvuru formu ve Ek-1’deki belgelerle birlikte DYS üzerinden başvuru yapabilecektir. Şirketin önceki faza ait raporu Bakanlık tarafından onaylanmadan, şirket müteakip fazlara ilişkin desteklerden yararlanamayacaktır.
Sürdürülebilirlik yol haritasında yer alan proje kapsamında olmak kaydıyla; şirketlerin yeşil ve dijital dönüşüme yönelik aldığı Ek-2’de yer alan sürdürülebilirlik ve bilişim danışmanlığı hizmeti giderleri ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından onaylanan kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması eğitim programlarına katılım bedeli desteklenecektir. Mevcut durum analizi ve sürdürülebilirlik yol haritasının oluşturulduğu Faz 1 çalışması, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Responsible® Programı danışmanlık firmaları tarafından, Faz 2 çalışması ise Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş uygulama danışmanlığı firmaları tarafından gerçekleştirilecektir.
Bakanlık adına tescil edilmek suretiyle koruma altına alınmış bulunan ve vizyon, çevre, sosyal, yönetişim bazlı sürdürülebilirlik kriterlerine göre belirli bir seviyenin üzerinde olduğu tespit edilen şirketlere Bakanlık tarafından Responsible® Markası kullanım izni verilecektir. Şirketler Responsible® markasını Bakanlığın marka kullanımına dair verdiği onay tarihinden itibaren 5 yıl süreyle kullanabilecektir.
Kaynak: Genelge