Bizden ve Dünyadan Haberler

BİLİM TABANLI HEDEFLER GİRİŞİMİ (SBTi) KURUMSAL NET SIFIR STANDARDI’NIN REVİZYON SÜRECİNDE DÖRT TEKNİK ÇIKTI DOKÜMANI YAYINLADI.

Haber Tarihi: 31.07.2024

Kapsam 3 emisyonlarının ortalama olarak bir şirketin karbon ayak izinin %75’ini oluşturduğu ve bunun karbonsuzlaştırma için en büyük fırsat haline getirdiği belirtilmiştir.  SBTi Kapsam 3 emisyonlarını ele alınmasını ve Kurumsal Net Sıfır Standardı’nın etkisinin artırmak için geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kurumsal Net Sıfır Standardı’nın revizyon sürecinde aşağıda verilen dört teknik çıktı dokümanı yayınlanmıştır.

Kapsam 3 Tartışma Raporu: Kapsam 3 hedef belirlemesi ile ilgili potansiyel değişiklikler hakkında bahsedilen raporda temel ilkeler ve kavramlar ortaya koyulmuştur. Taslak gereklilikler veya kriterler  dahil edilmemiştir. Karbon kredileri de dahil olmak üzere çevresel nitelik sertifikalarının bilim temelli hedef belirleme kapsamında nasıl kullanılabileceğiyle ilgili senaryolar oluşturulmuştur. Karbon kredileriyle ilgili olan senaryolardan üç senaryoda emisyonların azaltılması yerine karbon kredisi satın alması incelenmiştir. Bu raporda özetlenen her senaryoda öncelik değer zincirinin doğrudan karbonsuzlaştırılması olmaya devam etmekte olup, karbon kredileri kullanılamamaktadır. Bu senaryolardan ikisi, kredilerin değer zinciri içinde karbonsuzlaştırma veya karbonun kalıcı olarak depolanmasının kanıtını sağlamak için nasıl kullanılabileceğini ve mevcut Kurumsal Net Sıfır Standardı’ndaki gereklilikleri karşılamak için artık emisyonların etkisini dengelemek için nasıl kullanılabileceğini özetlemektedir. Paydaşlar bu rapor hakkında görüşe davet edilmektedir.

Çevresel Nitelik Sertifikalarının etkinliği hakkında alınan kanıtlar: Çevresel Nitelik Sertifikalarının etkinliği hakkında yapılan açık kanıt çağrısına sunulan tüm kanıtlar yayınlanmıştır.

Kurumsal iklim hedeflerinde Çevresel Nitelik Sertifikalarının etkinliği hakkında kanıtların sentez raporu – Bölüm 1: Karbon kredileri: Kurumsal iklim hedeflerinde karbon kredilerinin etkinliği hakkında kanıt çağrısı yoluyla sunulan kanıtların SBTi’nin sentezini sunan bir rapor yayınlanmıştır. Çevresel nitelik sertifikaları hakkında yayınlanacak üç rapordan ilki karbon kredileri hakkında olmuştur.

Kurumsal iklim hedeflerinde karbon kredilerinin etkinliğine ilişkin bağımsız sistematik incelemenin bulguları: Doğrudan azaltma yerine kullanıldığında karbon kredilerinin etkinliğine ilişkin hakemli akademik literatürde bağımsız bir üçüncü tarafça yürütülen değerlendirmenin bulgularına ilişkin bir açıklama olarak sunulan raporda izlenen süreç, bulgular ve sınırlamalar özetlenmiştir.

Kaynak: SBTi