Bizden ve Dünyadan Haberler

TÜRKİYE YEŞİL TAKSONOMİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI KAMUOYU GÖRÜŞÜNE AÇILMIŞTIR.

 

Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağı yayınlanarak, kamuoyu görüşüne açılmıştır. Sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi, sürdürülebilir yatırımlara finansman akışının teşvik edilmesi ve piyasada yeşile boyamanın önlenmesi amacıyla hazırlanan Türkiye Yeşil Taksonomisinin usul ve esaslarını düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları kapsamında sürdürülebilirlik raporlaması yapmak zorunda olan kurum ve kuruluşların Türkiye Yeşil Taksonomi kapsamındaki ekonomik faaliyetleri, uygulama şartları, teknik tarama kriterleri, raporlama ve doğrulama işlemleri ve kullanılacak olan Çevrimiçi Taksonomi Yönetim Sistemine ilişkin konulara yer verilmiştir.

Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağı’nda çevresel hedefler olarak sera gazı emisyonlarının azaltımı, iklim değişikliğine uyum, su ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması, döngüsel ekonomiye geçiş, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü, biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ile restorasyonu belirlenmiştir.

Geçiş maddesi olarak raporlamadan sorumlu kurum kurum ve kuruluşlar, 31 Aralık 2026 tarihine kadar gönüllülük esasına dayalı olarak her yıl Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması ile birlikte bir önceki yılda yürüttükleri uygun ekonomik faaliyetlerini beyan edebileceği belirtilmiştir. 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren raporlamanın zorunlu tutulacağı bildirilmiştir.

Taslak ve eklerini inceleyebilirsiniz: Taslak