Günümüz iş dünyasında, şirketler sadece finansal başarılarını değil, aynı zamanda çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterleri doğrultusunda sürdürülebilirlik performanslarını da değerlendirmek zorundadır. Bu durum, organizasyonları iklim değişikliği riskleriyle mücadele etmeye ve çevresel etkiyi azaltma konusunda sorumluluk üstlenmeye yönlendirmiştir.
Organizasyonların sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek ve tedarikçilerden sürdürülebilirlik bilgisi almak amacıyla en yaygın kullanılan platformlardan ikisi, CDP (Karbon Saydamlık Projesi) ve EcoVadis’tir. Bu platformlar, kuruluşların sürdürülebilirlikle ilgili sorumluluklarını yerine getirme aksiyonlarını puanlayarak izler. EcoVadis ve CDP, sürdürülebilirlik alanında önemli araçlar sunmasına rağmen, sahip oldukları özellikler açısından birbirlerinden farklılıklar gösterir. Bu yazımızda, EcoVadis ve CDP platformları arasındaki temel farklılıklar incelenmiştir.
EcoVadis
Şirketler, kendilerinin ve ticaret ortaklarının sürdürülebilirlik performansını değerlendirmek ve izlemek için EcoVadis’i küresel bir sürdürülebilirlik yönetim platformu olarak kullanmaktadır. Bu performans, dört ana kategori altında değerlendirilir: çevre, işgücü ve insan hakları, etik, sürdürülebilir tedarik.
EcoVadis platformunda sunulan anket, şirketinizi politika, prosedür, ilgili yönetim sistemleri, performans göstergeleri, raporlamalar, sertifikalandırmalar ve alınan aksiyonlar üzerinden değerlendirir. Anket değerlendirmesi sonucunda, 1 ile 100 arasında bir puan kartı sunulur. Bu genel puan, değerlendirme yılındaki sürdürülebilirlik stratejilerinin, eylemlerinin ve performanslarının kalitesini yansıtır.
CDP
Organizasyonların, çevresel etkileri konusundaki performansını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan diğer bir platform ise CDP’dir. CDP, şirketler, şehirler, ülkeler ve bölgelerin çevresel performansını değerlendirebilme imkânı sunmaktadır. Bu platform, risk ve fırsatların açıklanmasının yanı sıra çevresel hedeflere geçiş aşamasında eksikliklerin belirlenip desteklenmesini amaçlamaktadır.
Her yıl değişen soruların cevaplanarak raporlama yapılması, küresel çapta şeffaflığı sağladığı için CDP önemli bir araç olarak görülmektedir. Ankette yer alan çevresel konular şu başlıklar altında incelenir: iklim değişikliği, ormanlar ve su güvenliği. Anket performans değerlendirmesi, “D-” ile “A” (A: en yüksek puan) arasında sonuçlanır. Her yıl, her bir kategori için A puanı alan şirket ve şehirler “CDP Global A Liderleri” listesinde açıklanmaktadır.
CDP tarafından anket genişletilmeye başlanmış olup, organizasyonların plastik ve biyoçeşitlilik konularını ele alma ve sürdürülebilirliklerini sağlama yaklaşımlarına dair sorular da ilave edilmiştir. Ancak, eklenen bu başlıklar 2024 yılı için henüz puanlamaya dahil edilmemiştir. Bu, gelecekte CDP’nin sürdürülebilirlik değerlendirmelerini daha da kapsamlı hale getireceği anlamına gelmektedir.
Hangi platformun kullanılacağı, kuruluşunuzun ihtiyaçlarına, sektörüne ve sürdürülebilirlik hedeflerine bağlı olarak değişebilir. EcoVadis ve CDP’yi kullanarak, kuruluşunuzun çevresel performansını geliştirme ve sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerini gösterme fırsatı bulabilirsiniz.
Kaynakça
Why is my company being asked to be rated by EcoVadis? https://support.ecovadis.com/hc/en-us/articles/115002643528-Why-is-my-company-being-asked-to-be-rated-by-EcoVadis (Erişim Tarihi: 27.11.2024).
CDP Full Corporate Questionnaire, An Overview. https://cdn.cdp.net/cdp-production/cms/guidance_docs/pdfs/000/005/005/original/CDP-full-corporate-questionnaire-overview_-_2024.pdf?1714053310_ (Erişim Tarihi: 28.11.2024).
2024 CDP Worlwide. https://www.cdp.net/en (Erişim Tarihi: 05.12.2024).
Büşra Nur DEMİRKOL
Çevre Mühendisi