Bizden ve Dünyadan Haberler

KGK GRI VE IFRS S2 STANDARTLARI İLE İKLİMLE İLGİLİ IFRS S2 VE TCFD STANDARTLARININ KULLANIMINA DAİR EĞİTİM MATERYALİ YAYINLADI.

Kamu Gözetimi Kurumu Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından GRI ve IFRS S2 Sürdürülebilirlik Standartlarına ilişkin değerlendirme ile IFRS S2 ve TCFD tavsiyelerine yer verilen iki eğitim materyali yayımlandı.

GRI Standartları ve ISSB Standartları Uygulanırken Sera Gazı Emisyonları Konusunda Birlikte Çalışabilirliğe İlişkin Değerlendirmeler

Sera gazı emisyonlarının her iki standarda, GRI ve ISSB (Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu) uygun olarak hazırlanmasında göz önünde bulundurulması gereken alanlar belirtilmiştir.

GRI 305 ve IFRS 2’deki Uyumlaştırılabilecek Alanlar

🔸Sera gazı emisyonları ölçülürken Sera Gazı Protokolü Kurumsal Standardı’nın uygulanması hem GRI 305 hem de IFRS S2’deki hükümleri yerine getirir.
🔸Kapsam 3 sera gazı emisyonları açıklanırken Sera Gazı Protokolü Kurumsal Değer Zinciri Standardı’nın kullanılması her iki standart için uyumluluk sağlar.
🔸Hem GRI 305’e hem de IFRS 2’ye uygun raporlama yapılması için kullanılan emisyon faktörlerinin anlaşılmasını sağlayacak bilgiler ve faktörlerin kaynakları açıklanması uyumluluk sağlar.

GRI 305’e Özgü Hükümler

🔸GRI 305, Kapsam 1 ve Kapsam 3 biyojenik emisyonlarının toplam brüt emisyonlardan ayrı açıklanmasını gerektirir. IFRS S2 ise biyojenik emisyonlarının ayrı olarak açıklanmasını gerektirmez.

🔸GRI 305 Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 sera gazı emisyonlarına dahil edilen gazların açıklanmasını gerektirirken IFRS S2, hesaplamaya dahil edilen gazların raporlamasını açıkça zorunlu kılmaz.

IFRS S2’ye Özgü Hükümler

🔸IFRS S2; varlık yönetimi, ticari bankacılık veya sigortacılıkla ilgili finansal faaliyette bulunulması halinde Kapsam 3 sera gazı emisyonları açıklamalarının bir parçası olarak bu faaliyetlere ilişkin finanse edilen emisyonlar hakkında ilave bilgi açıklamasını zorunlu kılar.

🔸IFRS S2’nin Sektör Bazlı Uygulanmasına İlişkin Rehber’de tanımlanan açıklama konularıyla ilişkili sektör bazlı metriklere başvurulmasını ve bu metriklerin uygulanabilirliğinin değerlendirmesini gerektirir.

IFRS S2 İklimle İlgili Açıklamalar ile TCFD Tavsiyeleri

Bu eğitim materyalinde ise IFRS S2’deki temel içerik hükümleri ile TCFD (İklimle İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü)’nin temel tavsiyeleri ve rehberi arasındaki farklılıklar belirtilmiştir.

İklimle ilgili bu tavsiyeler Yönetişim, Strateji, Risk Yönetimi, Metrikler ve Hedefler gibi başlıklar altında açıklanmıştır.

Hem GRI hem de IFRS standartlarına uyum sağlamak, şirketlerin sera gazı emisyonlarını etkili bir şekilde yönetmelerine ve küresel iklim hedeflerine katkıda bulunmalarına olanak tanır. Bu nedenle, her iki standardın gereksinimlerine uygun raporlama yapılması, sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi açısından kritik bir öneme sahiptir.

Kaynak: Eğitim Materyalleri