Çevrimiçi Kayıt

Herhangi bir operatör veya tüccar veya temsilcileri, Kayıt Defterinin herkese açık çevrimiçi versiyonunu kullanabilir. Bu web sitesini, AB Ormansızlaşma Yönetmeliği kapsamındaki malların ithalatı, ihracatı veya yerel üretimi için gerekli özenin gösterildiğini beyan etmek için kullanabilirsiniz.

Malzemelerin kökenini belirtin

Operatörler, bir haritada alanlar çizerek veya koordinatları tek tek veya toplu olarak sağlayarak ürün ve malzemelerin tam kökenlerini belirtebilir. Birden fazla konumdan ürünlerle çalışan şirketler için süreci olabildiğince basit hale getirmek için konum bilgilerini yükleme, kopyalama veya yeniden kullanma seçenekleri mevcuttur.

Ürünlerin ayrıntılarını sağlayın

Due Diligence Beyanı’nı oluşturmak için operatör, ürün türünü seçer ve miktar, hacim gibi özellikleri belirtir.

Tedarik zincirinde daha aşağıda yer alan operatörler (örneğin AB içindeki tüccarlar) daha önce oluşturulan Beyanlara başvurabilirler.

Durum Tespiti Beyanlarını görüntülemek ve yönetmek için panoyu kullanın

Operatörler, Due Diligence Beyanlarını bir panoda görüntüleyebilir ve yönetebilirler. Beyanın durumu, yetkili makamlar tarafından işlendiğinde güncellenecektir.

Tedarik zincirinin her aşamasında hangi aksiyonların alınması gerekiyor?

1 – Büyüme

Emtialar yasal olarak üretilmeli ve ormansızlaşmadan uzak olmalıdır. Üretim alanının coğrafi konum verileri toplanmalıdır.

31 Aralık 2020’den sonra ormansızlaştırılan arazilerde yasadışı olarak üretilen veya izlenemeyen emtialar kurallara uymuyor ve AB pazarına sunulamıyor. Uyumlu emtialar, kökeni bilinmeyen veya uyumlu olmayan emtialardan ayrı olarak depolanmalıdır.

2 – Ticaret ve nakliye

Ormansızlaştırma içermeyen ve yasal mallar, ticareti yapılırken ve sevk edilirken diğer mallardan ayrı tutulmalıdır. Uyumlu ve uyumsuz malların veya bilinmeyen kökenli malların karıştırılmasına izin verilmez. Bu gibi durumlarda, tüm sevkiyat uyumsuz olur ve AB pazarına sunulamaz.

3 – İthalat

İthalatçı, bir ürünü AB pazarına sunmadan önce gerekli özeni göstermelidir.

İthalatçının ayrıca bir Durum Tespiti Beyanı sunması ve ithalat için gümrük beyannamesinde bildirilmesi gereken bir referans numarası (ve güvenlik belirteci) alması gerekir.

Sadece uyumlu ürünler AB pazarına sunulabilir. İşletmeci, gümrük makamları tarafından ithalat için serbest bırakıldığında ürünü AB pazarına sunabilir.

4 – Üretmek

AB’deki büyük mal üreticileri (örneğin çikolata üreticileri) tedarik zincirinin yukarısında gerekli özenin gösterildiğini kontrol etmelidir.

Büyük üreticiler, emtia ithalatçısının Due Diligence Statement’ını (DDS) kontrol etmeli ve ürünlerine ait kendi DDS’lerini, yukarı akış DDS’sinin referans numarasını kullanarak sunmalıdır. Operatör daha sonra yeni bir DDS referans numarası ve güvenlik belirteci alır.

5 – Ürün satışı veya ihracatı

Büyük perakendeciler, ürünü AB pazarında satmadan önce tedarik zincirinde gerekli özenin gösterildiğinden emin olmalıdır.

Perakendeci tedarik zincirinde DDS’yi yukarı akışta kontrol etmeli ve tüm önceki referans numaralarına göre kendi DDS’sini göndermelidir. Tüccar daha sonra yeni bir DDS referans numarası ve güvenlik belirteci alır.

Küçük şirketlerin (KOBİ’ler), tedarik zincirinde daha yukarıda durum tespiti yapılmış ürünler için durum tespiti bildirimlerini kontrol etmesi veya sunması gerekmez.