Ülke kıyaslaması nedir? 

Komisyon tarafından işletilen bir kıyaslama sistemi, ülkeleri veya bu ülkelerin belirli bölgelerini, bu ülkelerde ormansızlaşmadan uzak olmayan ürünler üretmenin risk düzeyine göre üç kategoriye (yüksek, standart ve düşük riskli) ayıracaktır.

Ülkelerin veya bunların bir kısmının risk durumunun belirlenmesine ilişkin kriterler, Yönetmeliğin 29. maddesinde tanımlanmıştır. Madde 29 (2), Komisyonun, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 18 ay sonra, Yönetmeliğin temel yükümlülükleri başladığında bir sistem geliştirmesini ve ülkelerin veya bunların bir kısmının listesini yayınlamasını zorunlu kılar. Bu, en son bilimsel kanıtlar, uluslararası alanda tanınan kaynaklar ve sahada doğrulanan bilgiler dikkate alınarak niceliksel ve nitel kriterlerin nesnel ve şeffaf bir değerlendirme analizine dayanacaktır.

Metodoloji nedir? 

Metodoloji şu anda Komisyon tarafından geliştirilmektedir ve Çok Paydaşlı Ormansızlaşma Platformu’nun gelecekteki toplantılarında ve diğer ilgili toplantılarda sunulacaktır.

Paydaşlar nasıl katkıda bulunabilir? 

Üretici ülkeler ve diğer paydaşlar kıyaslama sürecine nasıl katkıda bulunabilirler ve üretici ülkeler ve diğer paydaşlar tarafından sağlanan bilgiler nasıl değerlendirilecek, doğrulanacak ve kullanılacaktır?

Komisyon, Madde 29(5) uyarınca, risk seviyelerini azaltma amacıyla yüksek riskli olarak sınıflandırılan veya bu şekilde sınıflandırılma riski taşıyan tüm ülkelerle özel bir diyaloğa girmek zorundadır. Bu diyalog, ortak ülkelerin sınıflandırmanın kesinleştirilmesinden önce ek ilgili bilgiler sağlamaları ve AB ile yakın temas halinde çalışmaları için bir fırsat olacaktır.

Ülkeler ilgili verileri (ormanların yok edilmesi ve ormanların bozulma oranları gibi) Komisyonla paylaşabilir mi?  

Eğer öyleyse, bunu Madde 29(5)’te öngörülen özel diyalog çerçevesinin dışında yapabilirler mi?

Bu Yönetmelik, üçüncü ülkelere ilgili verileri AB ile paylaşma yükümlülüğü getirmezken, bu tür verileri AB ile paylaşmak isteyen ülkeler, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren herhangi bir aşamada bunu yapabilirler. Ülkenin AB ile belirli bir diyalog içinde olup olmamasından bağımsız olarak, örneğin bu Yönetmeliğin kıyaslama hakkındaki 29(5) Maddesi uyarınca veya farklı bir bağlamda bunu yapabilirler.

Hukuki riskler göz önünde bulundurulacak mı?

Karşılaştırmalı değerlendirme yasal riskleri ve ormansızlaşma ve orman bozulmasını da hesaba katacak mı? Üretici ülkelerin mevzuatı ve orman politikaları, özellikle ‘yasal ormansızlaşma’ ile ilgili olarak karşılaştırmalı değerlendirme sürecinde nasıl değerlendirilecek/dikkate alınacak?

Kriter listesi Yönetmeliğin 29. maddesinde açıklanmıştır. Komisyonun değerlendirmesi, Yönetmeliğin 29 (3) ve 29 (4) maddelerinde tanımlanan kriterlere dayalı, objektif ve şeffaf bir değerlendirme analizine dayanacaktır. İlgili nicel kriterler şunlardır: (a) ormansızlaşma ve orman bozulması oranı, (b) ilgili emtialar için tarım arazilerinin genişleme oranı ve (c) ilgili emtiaların ve ilgili ürünlerin üretim eğilimleri.

Yönetmelikte öngörüldüğü üzere, değerlendirme aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer kriterleri de dikkate alabilir: (a) hükümetler ve üçüncü taraflar (STK’lar, sanayi) tarafından sağlanan bilgiler; (b) ilgili ülke ile Birlik ve/veya Üye Devletleri arasındaki ormansızlaşma ve orman bozulmasını ele alan anlaşmalar ve diğer araçlar; (c) ormansızlaşma ve orman bozulmasıyla mücadele için ulusal yasaların varlığı ve bunların uygulanması; (d) ülkede şeffaf verilerin mevcudiyeti; (e) varsa, yerli halkların haklarını koruyan yasaların varlığı, bunlara uyulması veya etkili bir şekilde uygulanması; (ve (g) BM Güvenlik Konseyi veya Avrupa Birliği Konseyi tarafından ilgili emtia ve ürünlerin ithalat veya ihracatına uygulanan uluslararası yaptırımlar; vb.

Üretici ülkelere ve küçük çiftçilere ne gibi destekler sağlanıyor?

AB ve Üye Devletleri, Ormansızlaşmadan Arınmış Değer Zincirleri konusunda küresel bir Avrupa Takımı Girişimi aracılığıyla ormansızlaşma ve orman bozulmasını ortaklaşa ele almak için tüketici ve üretici ülkeler gibi ortak ülkelerle etkileşimi artırıyor. TEI kapsamındaki ortaklıklar ve iş birliği mekanizmaları, belirli bir ihtiyaç tespit edildiğinde ve iş birliği talebi olduğunda (örneğin, küçük çiftçilere ve şirketlere yalnızca ormansızlaşmadan arınmış tedarik zincirleriyle çalışmayı garanti altına almada yardımcı olmak için) ülkeleri ormansızlaşma ve orman bozulmasını ele almaya destekleyecektir. Komisyon, en çok etkilenen üçüncü ülkelerdeki küçük çiftçiler için atölyeler aracılığıyla bilgi yaymak, farkındalığı artırmak ve teknik soruları ele almak için projelere çoktan girdi.

 

Team Europe girişiminin farklı unsurları nelerdir?

TEI girişiminin farklı unsurları arasındaki etkileşim nedir: merkez, Orman Ekosistemleri için Sürdürülebilir Tarım (SAFE) projesi, bu bağlamda planlanan FPI projeleri ve tesisleri, ancak daha geniş bağlamda, örneğin bölgesel düzeyde ilgili olanlar? Tekrarlar nasıl önlenecek?

Bu Team Europe Girişimi (TEI) Merkezi (kısaca: “Sıfır Ormansızlaşma Merkezi”), ortak ülkelere ormansızlaşma içermeyen değer zincirleri hakkında bilgi ve bilgilendirme sağlayacak ve AB ve Üye Devletlerden ilgili önceden var olan projeleri koordine etmek için bilgi yönetimi yapacak ve yaklaşan faaliyetleri TEI’nin hedeflerine adanmış olacaktır. Bu, üretim ülkelerinde ormansızlaşma içermeyen değer zincirleri hakkındaki farklı Team Europe faaliyetlerinin daha iyi hizalanmasını, boşlukların belirlenmesini ve gereksizliklerin önlenmesini sağlayacaktır.

Orman Ekosistemleri için sürdürülebilir Tarım (SAFE) projesi TEI’nin iş birliği tarafındaki en önemli ayağıdır. SAFE şu anda Brezilya, Ekvador, Endonezya ve Zambiya’da uygulanmaktadır. 2024’te Vietnam ve DRC’ye daha fazla ülke bileşeni eklenecektir. SAFE projesi, Üye Devletlerden gelecek mali katkılarla daha fazla ülkeyi kapsayacak şekilde daha da genişletilecektir.

Ormansızlaşma Olmayan Değer Zincirleri Teknik Tesisi, özellikle küçük çiftçilere odaklanarak, coğrafi konumlandırma, arazi kullanım haritalaması ve izlenebilirlik gibi teknik gereksinimler konusunda uzmanlığı olan üretici ülkelere yardımcı olmak için esnek ve talep üzerine bir araç olacaktır. Bu faaliyetler, sinerji yaratmak ve tekrarları önlemek için AB Delegasyonları ile yakın bir şekilde koordine edilecek ve önceden var olan projelerle ve SAFE ile uyumlu hale getirilecektir.

 

Team Europe girişiminin CSDDD ile ilişkisi nedir?

Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (CSDDD) ile ilgili devam eden yasama süreci göz önünde bulundurulduğunda, TEI Merkezi, özellikle hem EUDR hem de CSDDD’den etkilenecek olan tarımsal değer zincirleri ve küçük çiftçiler açısından CSDDD konusunda yakında kurulacak AB Yardım Masası ile yakın bir şekilde çalışacaktır.

Operatörlerin ‘yüksek riskli’ olarak değerlendirilen belirli tedarik zincirlerinden veya belirli üretici ülke/bölgelerden kaçınma riskini nasıl azaltabiliriz?

Standart ve yüksek riskli ülkelerden veya ülkelerin bazı kısımlarından kaynak sağlayan operatörler aynı standart durum tespiti yükümlülüklerine tabidir. Tek fark, yüksek riskli ülkelerden yapılan sevkiyatların yetkili makamlarca (yüksek riskli bölgelerden kaynak sağlayan operatörlerin %9’u) daha sıkı bir incelemeye tabi tutulacak olmasıdır. Bu anlamda, tedarik zincirlerinde köklü değişiklikler garanti edilmez veya beklenmez. Dahası, yüksek risk sınıflandırması, ormansızlaşma ve orman bozulmasının temel nedenlerini birlikte ele almak ve risk seviyelerini azaltmayı hedeflemek için Komisyonla özel bir diyalog gerektirecektir.

AB şeffaflığı nasıl sağlayacak? 

Karşılaştırmalı değerlendirme sistemine giden süreç şeffaf olacaktır. Karşılaştırmalı değerlendirme metodolojisi hakkında düzenli güncellemeler ve istişareler, 27 AB üye ülkesinin yanı sıra birçok üçüncü ülkenin de katıldığı Ormansızlaşma ile ilgili Çok Paydaşlı Platform’da gerçekleşecektir. Komisyon, izlenen yaklaşım ve kullanılan metodoloji hakkında güncellemeler sağlayacaktır.

Ayrıca, Yönetmelik kapsamındaki yükümlülükleri gereği, Komisyon, risk seviyelerini azaltmak amacıyla, yüksek riskli olarak sınıflandırılan veya sınıflandırılma riski taşıyan tüm ülkelerle (sınıflandırma yapılmadan önce) özel bir diyaloğa girecektir. Bu, risk durumuyla ilgili ani bir duyuru yapılmamasını sağlayacak ve daha derinlemesine tartışmalara olanak tanıyacaktır. Bu diyalog, üretici ülkelere ek ilgili bilgi sağlama fırsatı sağlayacaktır.