Bizden ve Dünyadan Haberler

SKDM (CBAM) KAMUOYU GÖRÜŞ ALIMI VE TEMİZ SANAYİ MUTABAKATI BİLDİRİSİ

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM/CBAM) kapsamının alt ürünlere genişletilmesi konusunda kamuoyu görüş alımı süreci başlamıştır. Belirli alt ürünlere kapsam genişletilmesi, ihlal karşıtı önlemleri ve elektrik sektörü için kurallar ve bunların potansiyel sosyal, ekonomik, çevresel ve idari etkileri hakkında tüm paydaşların görüşlerini toplamayı amaçlayan bir kamuoyu görüş alımı yapılmaktadır.

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM/CBAM) Yönetmeliği, uygunsa, kapsamın “aşağı akış ürünleri” (şu anda kapsamda olan malların değer zincirinin daha aşağısında olan ürünler) olarak adlandırılan kapsamın bir uzantısı olarak değerlendirilmesi ve önerilmesi ihtiyacını öngördüğü belirtilmiştir. Ayrıca, değer zincirinde karbon sızıntısını önlemek için, son Avrupa Çelik ve Metaller Eylem Planı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM/CBAM) belirli çelik ve alüminyum yoğun aşağı akış ürünlerine kapsam genişletilmesi gereğini vurgulamış ve bu yılın sonuna kadar kabul edilecek bir Komisyon önerisini açıklamıştır. Kapsam genişletilmesinde ürünlerin seçiminde, karbon sızıntısı riski, gömülü emisyonların bağlantısı ve teknik uygulanabilirlik gibi kriterler kullanılacaktır. Avrupa Birliği’ndeki alt ürün üreticileri artan karbon maliyetlerinden kaçınmak için üretimi yurtdışına taşıması veya Avrupa Birliği alıcıları daha zayıf iklim politikalarına sahip üçüncü ülkelerden ithalata geçmesi karbon kaçağını meydana getirmektedir. İlave ihlal karşıtı önlemler, haklı bir sebep veya ekonomik gerekçe olmaksızın CBAM mali yükümlülüğünden kaçınmayı amaçlayan uygulamaları önlemek hedeflenmektedir. Ayrıca CBAM’de varsayılan değerler ve gerçek emisyonların elektrik için kullanılmasına ilişkin koşullar için mevcut kurallarla ilgili endişeler de yer almaktadır.

Geri bildirimler 26 Ağustos 2025 tarihine kadar kabul edilmektedir: Görüş Bildirimi

Avrupa Komisyonu CBAM sektörlerinde üretilen Avrupa Birliği üretimi mallar için karbon kaçağı riskini ele almak üzere yeni bir önlem getirme planlarını duyurmuştur. 2025 yılı sonuna kadar gerçekleşmesi beklenen öneri, karbon kaçağı riski taşıyan ürün üreticilerini desteklemeyi ve Avrupa Birliği’nde üretilip satılan, Avrupa Birliği’ne ithal edilen veya ihraç edilen tüm ürünler için eşit prosedürleri sağlamayı amaçlamaktadır. Bu planın başlangıçta belirlenen bir süre boyunca yürürlükte kalacağı ve ardından yeni 2026 Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) reformu onaylandıktan sonra gözden geçirileceği belirtilmiştir. Komisyon karbon yoğun üretimin daha az katı iklim politikalarına sahip ülkelere kaydırılmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir ve düşük karbonlu bir ekonomiyi teşvik etmede önemli bir adım olarak görülmektedir.

Avrupa Komisyonu İklim Yasası’na 2040 iklim hedefi belirleyen bir değişiklik önerisinde bulunmuştur. Önerilen hedef, 1990 seviyelerine kıyasla net GHG emisyonlarında %90’lık bir azalmadır. Öneri, olağan yasama prosedürü kapsamında görüşülmesi ve kabul edilmesi için Avrupa Parlamentosu ve Konsey’e sunulmuştur. Avrupa Birliği’nin 2030 yılı %55 azaltım hedefine ulaşma yolunda ilerlediği belirtilmiştir. Avrupa Birliği Rekabetçilik Pusulası, Temiz Sanayi Mutabakatı ve Uygun Fiyatlı Enerji Eylem Planı ile uyumlu olan önerilen 2040 iklim hedefi, mevcut ekonomik, güvenlik ve jeopolitik manzarayı tamamen hesaba katarak, yatırımcılara ve işletmelere Avrupa Birliği’nin temiz enerji geçişinde ihtiyaç duydukları öngörülebilirliği ve istikrarı sağlayacağı vurgulanmıştır.

Komisyon Temiz Sanayi Mutabakatı’na ilişkin ilk tekliflerin sunulmasına ilişkin bir bildiri yayınlamıştır. Avrupa Birliği’nin rekabetçiliği ve karbonsuzlaşmayı sağlama Pusulası el ele giderken, uygulanması 2040 iklim hedefi için çok önemli görülmektedir. Yayınlanan Bildiri, sunulan ilk eylem dalgasına, kaydedilen ilerlemeye ve gelecek kalan önlemlere genel bir bakış sunmaktadır. Yayınlanan önemli dokümanlardan biri, geçen hafta kabul edilen ve temiz enerji geçişine yatırımı daha da desteklemek için kullanılan Temiz Sanayi Mutabakatı Devlet Yardımları Çerçevesi’dir. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM/CBAM) basitleştirilmesi de kabul edilerek ithalatçıların %90’ı muaf tutulacağı ifade edilmiştir. Bu basitleştirme, yıl sonunda daha genel bir CBAM incelemesinden önceki ilk adım olduğu belirtilmiştir. Yayınlanan Bildiri, ihracat karbon sızıntısına nasıl bir çözüm sağlanacağına ilişkin Komisyon analizinin sonuçlarını ana hatlarıyla açıklamaktadır.

Yayınlanan Bildiri‘de Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM/CBAM) için bürokrasiyi azaltmayı amaçlayan basitleştirme teklifinin Ocak 2026’da tam olarak işler hale geleceği belirtilmiştir. Teklifin ithalatçıların yaklaşık %90’ını herhangi bir CBAM yükümlülüğünden hariç tutan ve emisyonların %99’unun CBAM kapsamına alınmasını sağlayan 50 tonluk yıllık kütle tabanlı bir eşik getireceğinin altı çizilmiştir. Yasama organı üyelerinin Komisyon teklifinin ana parametrelerine uyan değiştirilmiş Yönetmelik üzerinde bir anlaşmaya vardığı belirtilmiştir.

 

Kaynak: Temiz Sanayi Mutabakatı Bildirisi