Su Verimliliği Yönetmeliği 27 Aralık 2024’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Su verimliliği sisteminin kurulması, izlenmesi ve belgelendirilmesi, il planlarının hazırlanmasına dair uygulamaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması amacıyla Su Verimliliği Sistemi’nde sektörel su verimliliği hedeflerine uyulması, sektörel planlama yapılması, su kullanımlarının kayıt altına alınması, tüm sektörlerde su verimliliği teknolojilerinin kullanılması başlıca esaslarını oluşturmaktadır. Su verimliliği sistemi ve belgelendirilmesi ile il planlarına ilişkin süreçleri yürütmek maksadıyla Bakanlıkça geliştirilen çevrimiçi bilgi sistemi olarak Su Verimliliği Bilgi Sistemi tanıtılmıştır.
Su verimliliği sisteminin kurulması ve uygulanması için kurum ve kuruluşların uygulama takvimi yayınlanmıştır. Yerel yönetimler için 18-24 ay aralığında değişirken, bina ve yerleşkeler için 21 ay, endüstriyel faaliyetler için 18 ay, tarımsal faaliyet gerçekleştiren sulama tesisleri için 21 ay olarak belirlenmiştir. Beş yıllık uygulama takvimini içeren su verimliliği planı bilgi sistemine girilerek Tarım ve Orman Bakanlığının onayına sunulacaktır. Su verimliliği planlarının uygulanmasına ilişkin sonuçlar yıllık olarak izlenecek ve bilgi sistemine girilecektir.
Mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede su verimliliği belgesi için sağlanması gereken sektörel kriterler yayınlanmıştır. Su verimliliği sistemini kuran kuruluşlara mavi su verimliliği belgesi verileceği bildirilmiştir. Yeşil su verimliliği belgesi için beş yıl süre açıklanmışken, belirli kuruluşlar için başvuru süresi yedi yıla kadar uzatılabilecektir. Turkuaz su verimliliği belgesi gönüllük esasına göre alınacaktır. Su verimliliği belgelerinin geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlenmiştir.
İl genelinde kentsel, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerde su verimliliğinin sağlanmasına ilişkin strateji, hedef ve eylemleri içeren Su Verimliliği İl Planları paydaşlara yer verilerek Bakanlık tarafından hazırlanarak, Ulusal Su Kurulu kararı ile yürürlüğe girecektir. Su Verimliliği İl Planlarının geçerlilik süresi beş yılolarak belirlenmiştir.
Su verimliliği bilgi sistemi faaliyete geçene kadar su verimliliği sistemleri, raporlamaları ve ilerlemelerine ilişkin veriler ve belgelendirme başvurularının Bakanlıkça belirlenen formata uygun olarak Bakanlığa sunulması gerektiği belirtilmiştir.