Bizden ve Dünyadan Haberler

YENİ ORTA VADELİ PROGRAM (2025-2027) YAYIMLANDI.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2025-2027 yılları aralığı için hazırlanan Orta Vadeli Program yayımlanmıştır. Orta Vadeli Program’da makroekonomik hedefler, ekonomik ve sosyal konularda izlenecek politikalar ortaya konulmaktadır. Orta Vadeli Program (2025-2027)’ın amaçlarında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirme, , Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesini geliştirme, yeşil ve dijital ekonomiye geçiş odağında teknolojik dönüşümü sağlama, iş ve yatırım ortamını iyileştirme ve ekonomide kayıt dışılığı azaltmayı ön plana alan sürdürülebilir büyüme bulunmaktadır.

Orta Vadeli Program’da geliştirilen makroekonomik hedef ve politikalarda göze çarpan önemli konular bulunmaktadır. Büyüme politikalarında özel sektör yatırımlarının tamamlayıcısı olan kamu altyapı yatırım harcamalarının gözden geçirme programları vasıtasıyla etkinleştirilmesi sağlanacağı; yenilenebilir enerji, sulama ve sürdürülebilir ulaştırma altyapısının güçlendirilmesine özel önem verileceği belirtilmiştir.

Yeşil dönüşümün hızlandırılmasına yönelik politikalar hayata geçirilerek uluslararası düzenlemelere uyum güçlendirilerek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği artırılması hedeflenmiştir.

İklim değişikliğiyle ilgili uygulamaları ele alan temel mevzuatların tamamlanarak uygulamaya konulması planlanmıştır. Avrupa Birliği taksonomisi ve diğer uluslararası taksonomi uygulamalarıyla uyumlu Ulusal Yeşil Taksonomi’nin oluşturulmasına yönelik idari düzenlemenin 2025 yılının 2. Çeyrek döneminde tamamlanması planlanmıştır. Bir diğer mevzuat planlamasının ülkemizin ısı potansiyelinin değerlendirilmesi ve atık ısının kullanılabilmesi için ısı arzına yönelik olduğu belirtilmiştir.

Yenilenebilir enerji kullanım oranı ve enerji verimliliği yüksek yeşil binaların ve bu doğrultuda uygulanan Yeşil Sertifika Sistemi’nin yaygınlaştırılacağı bildirilmiştir.

Eko-tasarım ve sürdürülebilir ürünlerle ilgili mevzuat takip edilerek karbon ayak izi ve diğer çevresel göstergelerin hesaplanması, izlenmesi için mevzuat geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulacak dijital altyapının desteklenmesi hedeflenmiştir.

Yeşil dönüşüm sürecinde rekabet gücünü korumak, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (SKDM) etkilerini en aza indirmek ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi desteklemek amacıyla sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik karbon fiyatlandırma mekanizması tesis edilmesi için 2025 4. Çeyrek dönemi öngörülmüştür.

2025 yılının 4. Çeyrek döneminde Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanarak uygulamaya konulması planlanmıştır.

Tarımda verimliliğin ve üretimin artırılması kapsamında jeotermal kaynakların yanı sıra, rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılacağı Organize Tarım Bölgelerinin sayısı artırılması planlanmıştır.

Küresel ölçekte rekabet gücünün artırılmasını sağlamak için ihracatta yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacak politikalar hayata geçirilerek uluslararası düzenlemelere uyumun güçlendirilmesi ve ihracatçı firmaların dönüşümünün desteklenmesi hedeflenmiştir.

Yeşil ve dijital dönüşümü destekleyecek nitelikte yatırımların artırılmasına yönelik işbirlikleri geliştirilerek küresel tedarik zincirine eklemlenme artırılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda yeşil dönüşüme yönelik yatırımlarda yerli tedarik ekosistemi geliştirilerek yerelden tedarikin artırılması planlanmıştır. Yeşil ve dijital dönüşüm ile tedarik zincirlerinin geliştirilmesi konularında Avrupa Birliği ile yeni bir diyalog mekanizması hayata geçirileceği belirtilmiştir.

Orta Vadeli Program ’ın tamamına erişebilirsiniz.