Bizden ve Dünyadan Haberler

YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI TEBLİĞİ YAYINLANDI.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul Ve Esasları Tebliği bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak yürütülecek Yeşil Dönüşüm Destek Programının başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerinde uygulanacak usul ve esaslar belirlenmiştir.

Başvuru aşamasında yatırımcının yeşil dönüşüm sürecine ilişkin en az beş yıllık olmak üzere orta ve uzun vadeli planlamaları ile proje için belirlenen performans göstergelerindeki mevcut durumunu, hedef ve uygulamalarını içeren yol haritası raporunun Bakanlık tarafından belirlenen formatta hazırlanarak program portali üzerinden yüklenmesi beklenmektedir. Yol haritası raporunda projenin amacı, kapsamı, mevcut durum ölçümü, mevcut problemlerin tespiti ve çözüm yaklaşımları, proje hedefleri ile bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilecek yeşil dönüşüm uygulamaları ve proje büyüklüğünün sunulması gerekmektedir.

Proje hedefi, aşağıda yer verilen performans göstergeleri dikkate alınarak birim üretim başına belirlenmelidir:

a) Enerji tüketimi.
b) Sera gazı emisyon miktarı.
c) Hava kirletici emisyon miktarı.
ç) Karbon ayak izi.
d) Su ayak izi.
e) Hammadde tüketimi.
f) Atık miktarı.
g) Su tüketimi.
ğ) Atık su miktarı.
h) Atık su kirlilik yükü.
ı) Tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi miktarı.

Proje hedefi, bu göstergelerin en az birinde iyileştirme sağlaması beklenmektedir. Proje hedefleri ile ilgili olarak projenin uygulanması öncesindeki mevcut durum ölçüm bilgileri başvuruda sunulacak olan yol haritası raporunda, projenin uygulanması sonrasındaki ölçüm bilgileri ise nihai durum ölçümünde sunulacaktır. Belirlenen proje hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı, mevcut durum ve nihai durum ölçüm bilgileri karşılaştırılarak değerlendirileceği bildirilmiştir. Program kapsamında, varsa başvuru anında yürürlükteki ilgili ulusal mevzuat gereği erişilmesi zorunlu olan eşik değerlerin ötesinde gerçekleştirilecek iyileştirmeler dikkate alınacağı ifade edilmiştir.

Yol haritası raporu uygun bulunan ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştirecek olan tesislere program portali üzerinden yol haritasının uygulama süresince Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı verileceği belirtilmiştir.

Desteklenecek projelerin, imalat sanayinde faaliyet gösteren üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebileceği bildirilmiştir. Program kapsamında mevcut tesise yapılacak ilave yeni yatırımlar dışında kalan komple yeni yatırımlar ile yeşil dönüşüm sürecinde kullanılacak teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi veya üretilmesine yönelik Ar-Ge veya yatırım faaliyetleri için destek sağlanmayacağı belirtilmiştir. Proje kapsamında yenilenebilir enerji üretimi tesisi kurulmasına yönelik faaliyetler, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı kapsamında öngörülen bölgesel desteklerden yararlanmak üzere ayrı bir yatırım teşvik belgesi ile desteklenebileceği belirtilmiştir

Tebliğ’i incelemek için:Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul Ve Esasları Tebliği