Blog Yazıları

TÜRKİYE’ DE SU KITLIĞI RİSKİ

Su Sınırsız Bir Kaynak Değildir

Hepimiz ilkokul sıralarından itibaren suyun bir döngü içerisinde hareket ettiğini öğreniyoruz ve bu yüzden su kıtlığı yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Karasal bir su döngüsü olduğu doğru fakat dünya tatlı su kaynakları açısından zengin değil. Gezegenimizin %75’i sularla kaplı; bu su kütlesinin %2,5’ i tatlı su iken bunun %70’i buzullarda saklı halde bulunuyor. Yani tatlı suya erişimimiz çok ama çok kısıtlı. Tuzlu suyu belirli arıtma metotları ile kullanılabilir hale getirmek mümkün olsa da ekonomik ve çevresel olarak günümüz teknolojisinde sürdürülebilir değil. Türkiye de su kıtlığı riski taşıyan ve küresel su krizinden payını alan ülkeler arasında.

Falkenmark İndeksi Nedir?

Falkenmark indeksi bölgesel su stresini ölçmek amacıyla dünyada en yayın kullanılan su indikatörüdür.  Bölgede var olan su kaynaklarının nüfusa oranlanması ile bölgedeki su stresini tespit etmek için kullanılır.

Su (m3/kişi/yıl) Sınıflandırma
>1,700 Su stresi yok 
1000-1700 Su stresi yaşanıyor
500-1000 Su kıtlığı
<500 Mutlak su kıtlığı

 

Türkiye Su Kıtlığı Yaşayan Bir Ülke

Falkenmark indeksine göre yıllık kişi başına düşen su miktarı 1000-1700 m3 arasında kalan bölgeler su sorunu yaşıyor demektir. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 1350 m3 civarında olduğundan halihazırda su sıkıntısı yaşamaktadır. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün 2040 tahminlerine göre bu durum daha da kötüleşerek su sıkıntısı küresel anlamda daha yaygın hale gelecek. Türkiye de ciddi risk altında olan ülkeler arasında konumlandırılıyor.

2040 yılı dünya su stresi haritası- Türkiye’nin ekstrem su stresi yaşayacağı öngörülüyor[1]

water stress 2040 - sustainable futureAşağıda verilen 2016 yılına ait görsele göre Türkiye’de 81 ilden 76’sı yüksek risk altında [2]

Withdraval-to-availability ratio

Sera gazı salınımlarının ve karbon ayak izinin iklim değişikliğine olumsuz etkilerini artık net bir şekilde gözlemleyebildiğimiz ve önemini yavaş da olsa anladığımız bir döneme girdik. Aynı dönem su ayak izi için de geç de olsa başladı. Emisyon azaltmakta geç kaldığımızı biliyoruz; aynı hatayı su için de tekrarlamamalıyız.

Sustainable Future olarak uzman kadromuz ile uluslararası standartlara uygun şekilde su ayak izinizi hesaplayıp çevresel etki değerlendirmenizi yapmakta, sürdürülebilirlik stratejisi geliştirip su döngünüzü iyileştirmenize yardımcı olmakta ve şirketinizi bekleyen riskleri yönetebilmeniz için danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

Melisa Naz KASIM
Sürdürülebilirlik Danışmanı / Çevre Mühendisi

Referanslar

[1] https://www.statista.com/chart/26140/water-stress-projections-global/

[2] TSKB, Water is the Next Diamond, Şubat 2019