Bizden ve Dünyadan Haberler

BM GENEL SEKRETERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE GENEL ÇAĞRIDA BULUNDU!

BM Genel Sekreteri António Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini ve küresel kaynama çağının başladığını söyledi. Guterres, dünyayı sıcaklık artışını sınırlamak ve iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarından kaçınmak için acilen harekete geçmeye çağırıyor.

“Bugün, Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Komisyonu’nun Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023’ün insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olacağını doğrulayan resmi verileri açıklıyor. Bunu bilmek için ay sonunu beklememize gerek yok.  Önümüzdeki günlerde mini bir buzul çağı yaşanmazsa, Temmuz 2023 tüm rekorları alt üst edecek. Bugün açıklanan verilere göre, Temmuz ayı şimdiden şimdiye kadar kaydedilen en sıcak üç haftalık döneme; kayıtlara geçen en sıcak üç güne ve yılın bu zamanı için şimdiye kadarki en yüksek okyanus sıcaklıklarına sahne oldu. Sonuçlar açık ve trajik: Muson yağmurlarının sürüklediği çocuklar; alevlerden kaçan aileler; kavurucu sıcakta yere yığılan işçiler. Kuzey Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’nın büyük bir bölümü için bu acımasız bir yaz. Tüm gezegen içinse bu bir felaket.  Ve bilim insanları için de, bunun suçlusu kesin olarak insanlardır. Tüm bunlar tahminler ve tekrarlanan uyarılarla tamamen uyumlu. Tek sürpriz değişimin hızı.  İklim değişikliği burada. Korkutucu. Ve bu sadece bir başlangıç. Küresel ısınma dönemi sona erdi; küresel kaynama dönemi geldi.  Hava nefes alınamaz durumda.  Sıcaklık dayanılmaz.  Fosil yakıt kârları ve iklim konusundaki eylemsizlik kabul edilemez. ” (BM Genel Sekreteri António Guterres)

Liderlerin iklim krizi adına daha hızlı ve kuvvetli adımlar atması için genel çağrıda bulunan António Guterres, sözlerinde dünyadaki küresel ısınmanın sonuçlarının global yok oluşa götürmesinin çok uzak bir gelecekte olmayacağını ifade etti. Yenilenebilir enerjiye dikkat çeken António Guterres, yeni teknolojinin etkilerinin büyük ölçekte olmadığını ve ilk olarak emisyon konusunda ülkelerin bir an evvel hızlı ve emin adımlar atması gerektiğini belirtti.

Sözlerine ülkeler arası dayanışma amacıyla devam eden António Guterres;

“Gelişmiş ülkelerin 2040’a kadar, gelişmekte olan ekonomilerin ise 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunmaları ve bunu yaparken gelişmiş ülkelerden destek almaları için hızlı bir şekilde ilerlemeliyiz. Ve tüm aktörler bir araya gelerek fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjilere adil ve eşitlikçi bir geçişi hızlandırmalıdır- petrol ve doğal gazın yaygınlaştırılmasını ve yeni kömür, petrol ve doğal gaz için finansman ve lisans verilmesini durdururken. Ayrıca OECD ülkeleri için 2030, dünyanın geri kalanı için 2040 yılına kadar kömürden çıkış için güvenilir planlar sunulmalıdır. “

António Guterres, fosil yakıt şirketlerinin geçiş planları ile temiz enerjiye doğru ilerlemelerinin en doğru yaklaşım olduğunu sözlerine ekledi.

Dünya üzerinde 2023 yılı içerisinde iklim değişikli sorununun etkileri her geçen gün fazlasıyla artış göstermektedir. İklim krizi dünyamız için çok büyük bir problem ve bunun önlenmesi için farkına varmamız ve daha güçlü ve büyük adımlar atmamız gerekiyor.

Kaynakça

UN Headquarters, www.un.org adresinden erişilmiştir.