Haber Tarihi: 01.12.2023
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nın (COP28) ilk önemli kilometre taşı olarak Kayıp ve Zarar Fonu kurulması için anlaşma imzalandı. Kayıp ve Zarar Fonu iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasız olan gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için kurulacağı bildirildi. Fon üzerinde ilk olarak geçen yıl Mısır’da düzenlenen COP27 sırasında anlaşmaya sağlanmasının ardından COP28 ile faaliyete geçti. Gerçekleştirilen toplantıda, özellikle iklim ve kayıplardan etkilenen ülkelere temel hibe bazlı desteğin sağlanması ve Fonun diğer uygulamalarına dair öneriler gerçekleştirildi. Bu anlaşma ile, Tarafların Paris Anlaşması hedeflerine doğru ilerlemesini gösterecek olan Küresel Durum Değerlendirmesine güçlü bir şekilde odaklanmasını sağlayacağı belirtilmiştir.
Birleşik Arap Emirlikleri Fona 100 milyon ABD Doları bağışlayacağını duyurmuştur. Fon için Almanya’nın 100 milyon dolar, Japonya’nın 20 milyon dolar ve ABD’nin 17,5 milyon dolar katkı sağlam taahhüdünde bulunduğu bildirilmiştir. Birleşik Krallık ise fon için 40 milyon £ ve diğer düzenlemeler için 20 milyon £ taahhüt ettiği belirtilmiştir.
COP28’e katılarak konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve aynı zamanda İklim Değişikliği Baş müzakereci Fatma VARANK, alınan bu tarihi kararın Türkiye tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını belirtmiştir. Türkiye’nin IPCC raporunda sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece senaryosunun yaşandığının belirtildiği Akdeniz Havzası’nda bulunduğunu vurgulamıştır. 2022 yılı içerisinde 200’den fazla sayıda sel, kuraklık, fırtına, orman yangını gibi iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayı ve afetlerinin yaşandığını ifade etmiştir. Kayıp ve Zarar Fonu’na erişim için Türkiye’nin geride bırakılmamasının gerektiğini söylemiştir.
Kaynaklar